Budowa wędzarni
Budowa wędzarni to jedna z głównych usług, z jakiej mogą korzystać Klienci naszej firmy. Stawiamy przede wszystkim ogrodowe wędzarnie murowane, jednakże jesteśmy też w stanie wykonać modele metalowe oraz drewniane. Wędzarnie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, ponieważ dzięki nim można samodzielnie zrobić wiele wyrobów (np. mięsnych, rybnych) o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Dodatkową zaletą wędzeni jest to, że produkty przygotowane w ten sposób są przez długi czas zdatne do spożycia.
Istotną kwestią podczas budowy wędzarni jest wybór miejsca, w jakim zostanie ona ustawiona. Należy wybrać miejsce, w którym dym nie będzie przeszkadzał sąsiadom i nam samym. Poza tym teren powinien być stabilny i suchy. Dzięki temu wędzarnia będzie wytrzymała, a do tego możliwe będzie uzyskanie wyższej temperatury w trakcie wędzenia. Ważne jest też to, by ogrodowa wędzarnia nie znajdowała się blisko łatwopalnych przedmiotów i obiektów.
Z czego składa się murowana wędzarnia?
Murowane wędzarnie ogrodowe zazwyczaj złożone są z tych samych elementów. Mogą różnić się jedynie wyglądem. Zatem podstawowe części, bez których trudno wyobrazić sobie wędzarnie murowane to paleniska, przewody dymowe, komory wędzarnicze, szybry oraz kominy. Palenisko to miejsce, w którym spala się drewno. To w tym miejscu powstaje temperatura i dym niezbędne do wędzenia. Przewody dymowe służą do doprowadzania dymu do komory wędzarniczej. Montowane przez nas komory składają się z prętów, haków lub siatki i to właśnie tam odbywa się proces wędzenia. Szybra to inaczej zasłona, która umożliwia kontrolowanie przepływu dymu. Z kolei zadaniem komina jest odprowadzanie nadmiaru dymu oraz wilgoci.
Jeżeli chcesz wybudować murowaną wędzarnię w ogrodzie lub uzyskać więcej informacji na ten temat, zapraszamy do kontaktu.